Današnji tretji petek v novembru je dan slovenske hrane, ki smo ga zadnja leta obeleževali tudi v Občini Rečica ob Savinji, kjer smo tako na občini kot v šoli in vrtcu pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. Zaradi razmer v državi letos tega zajtrka nismo pripravili.
Vendarle je dan slovenske hrane znova priložnost za poziv, da podpremo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane, da posežemo po lokalno pridelani hrani, podpremo prizadevanja za ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja ter seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane.
Na dan slovenske hrane bodimo še posebej pozorni na to, kaj imamo na krožniku. Spomnimo se, od kod pride hrana, kdo jo pridela in koliko truda vloži v to delo, zakaj je hrana iz bližine (naj)boljša izbira, kdo skrbi za podeželje, kakšno vlogo imajo v celotni prehranski verigi čebele ter drugi opraševalci – seveda z mislijo na potrebno redno zajtrkovanje. Dan slovenske hrane pred nas postavlja še eno priložnost – da se zavemo problema zavržkov hrane oziroma odpadne hrane. Tudi v tej smeri lahko vsak izmed nas naredi korak v smeri zmanjševanja.