Na letošnjem že 32. ocenjevanju želodca na Rečici ob Savinji smo doživeli nove rekorde glede kakovosti te naše naj-specialitete. Ocenili smo 26 vzorcev, kar je 9 več kot lani. Najbolj pomembno pa je, da je letošnja letina postregla s kar štirimi zlatimi priznanji. To je rekord dosedanjih ocenjevanj.
Na prvo mesto se je uvrstil naš občan Ivan Pavlič s Sp. Pobrežja z 19,38 točke od 20 možnih. Ivan je zmagal tudi pred dvema letoma. Zlata priznanja so si letos prislužili še: Marjan Goličnik iz Šmihela, Branko Petek iz Podvolovljeka in Franc Hudej iz Lepe Njive. Od naših občanov je srebrno priznanje dosegla Vesna Ugovšek s Sp. Pobrežja, bronasta pa Anže Brezovnik z Rečice, Tadej Jeraj iz Zg. Pobrežja in Ivan Kramer iz Nizke. Potrdil o kvaliteti pa so bili deležni izdelovalci: Janez Jeraj, Vojko Vončina in Jože Štorgel, vsi iz Varpolj.
Tudi poprečna ocena 17,52 je rekordna in za 0,04 točke višja od lanskoletne.
Ocenjevanje je letos suvereno vodil prof. dr. Božidar Žlender skupaj s sodelavkami iz domačega okolja. Prof. Žlender je vodil tudi že ocenjevanja na Rečici v 90. letih prejšnjega stoletja v okviru Turističnega društva Rečica. Profesor ugotavlja splošni napredek kvalitete želodca v tem obdobju, kritično pa izpostavlja dejstvo, da je večina želodcev še vedno preveč slanih. Pri tem je mislil na pravo slanost in ne morebiti na ceno želodca.
Najboljši – zlati želodci prejmejo praktične nagrade pokrovitelja B/S/H Nazarje.
Ocenjevanje si je z zanimanjem ogledal tudi gost - Drago Polak, izdelovalec šebreljskega želodca, ki ga delajo na severnem Primorskem. Izmenjava izkušenj z njim je bila obojestransko koristna.
Jože Tlaker